Karriärmässa: Dags för miljömärkt Utnarm

2019-11-05

Hallå där Petter Elgh, ordförande för Uppsala teknolog- och naturvetarkår, som traditionsenligt anordnar karriärmässan Utnarm den 7 november. Hur ser programmet ut i år?

– Bland annat finns det möjlighet att gå på frukostföreläsning med ABB och på lunchföreläsning med Cisco. De studenter som föranmält sig kommer även att ha kontaktsamtal med företag, organisationer eller myndigheter som registrerat sig för det. Då kan man under en halvtimmes intervju se om man klickar med varandra. Denna möjlighet finns även för studenter som jobbar med Utnarm. På kvällen är det sittning på V-Dala nation för alla som engagerat sig i mässan. Dit kommer även ett 100-tal utställare så möjligheterna att mingla fortsätter där.

Har det varit stort tryck på att ställa ut på Utnarm?

– Intresset har vuxit rätt bra. Vi har 126 utställare i år och det är en ökning med tio stycken från förra året. Faktum är att intresset ökat för varje år som gått, vilket är väldigt roligt. Utnarm-kommittén har börjat titta på ett större ställe för att få plats för ännu fler utställare, men en sådan flytt dröjer åtminstone till 2021.

Innehåller Utnarm något nytt för i år?

– Ja, Utnarm är för första gången ett miljömärkt event. Det är något vi egentligen tycker är en självklarhet, och vår forsränning har ju varit det i flera år. Miljömärkningen på mässan är ett initiativ från sammankallande för Utnarms ledningsgrupp. Det vi satsat mest på hittills är att minska mängden give-aways. Sådana företagsprylar slänger många ändå bara när de kommer hem.  Vi har uppmanat utställarna att tänka på vad de faktiskt ger ut, att de minskar på plastprylar och så vidare. För några år sedan delade Skanska istället ut granskott att ta hem och odla, det var väldigt uppskattat.

Apropå nyheter: Nyligen beslutade UTN sig för att ansluta till den nya föreningen Uppsala universitets förenade studentkårer, UUFS. Vad betyder det för UTN och för studenterna?

– Det som har hänt är att UTN:s högsta beslutande organ, fullmäktige, har tagit beslut om att gå med i föreningen, men det faktiska inträdet sker först den 1 januari 2020. Den här anslutningen ersätter kårsamverkan som i dagsläget är ett samarbetsavtal mellan alla kårer. Efter 2010 när kårobligatoriet föll har tillsättningen av centrala studiebevakarposter som påverkar hela universitetet inte funkat bra. Vi har bland annat haft många vakanta poster. När UTN nu går in i föreningen UUFS hoppas vi att det blir lite tydligare hur man faktiskt ska gå till väga med sådana tillsättningar och att studentens röst blir starkare på central nivå. Om man har en förening i ryggen finns det också mer utvecklingspotential än om man bara har ett avtal tillsammans.

– Så om någon vill ha en studentrepresentant och en grupp som ska påverka hela universitetet så är det UUFS man ska höra av sig till. Men om det är saker som bara rör Teknat-fakulteten, då kontaktar man UTN.

Karriärmässan Utnarm hålls vid Informationsteknologiskt centrum, ITC, i och utanför hus 5 den 7 november mellan 09.00 och 16.00.

Senast uppdaterad: 2022-05-10