Polacksbackenstudenten Carl Johan är Årets Uppsalastudent 2019
2019-11-26

Foto/bild: Mikael Wallerstedt
Årets Uppsalastudent läser termin sju vid civilingenjörsprogrammet i system i teknik och samhälle och har vid sidan av sina studier varit starkt drivande i integrationsprojektet Engineer to Engineer samt ämbetsverkare på Snerikes nation.
Utmärkelsen Årets Uppsalastudent delas ut av Anders Walls stiftelse. Enligt stadgarna kan priset delas ut till en person som utvecklat entreprenörskap med anknytning till sin utbildning eller en person som utmärkt sig för goda, kreativa insatser vid universitetet, deltagit i kår och/eller nationsliv eller gjort särskilda insatser till stöd för andra studenter.
– Det är otroligt kul och hedrande att få priset. Det känns också som ett stort förtroende som jag vill förvalta genom att fortsätta engagera mig för de frågor jag brinner för, säger Carl Johan Casten Carlberg som denna termin befinner sig på utbytesstudier i Valencia, Spanien.
Allt sedan tredje veckan vid universitetet har han varit djupt engagerad i Engineer to Engineer, ett utskott inom organisationen Engineers Without Borders. Numer är Carl Johan också invald i Engineers Without Borders nationella styrgrupp.
Hur kommer det sig att du brinner särskilt för Engineer to Engineer?
– För att det är fruktansvärt när människor får lida av omständigheter de inte kan påverka. Inom Engineer to Engineer kunde vi hjälpa asylsökande att komma in på arbetsmarknaden och få tydliga resultat i form av glada människor. Det var fantastiskt! Dessutom är gruppen engagerande magisk vilket gjorde varje möte roligt.
Ett utbytesår till Ecuador under gymnasietiden gav stort intryck på Carl Johan. Där fick han upp ögonen för att människor har olika förutsättningar och engagemanget att göra något åt detta väcktes. När han senare backpackade i Sydamerika drabbades hans gamla ”värdstad” av en allvarlig jordbävning. Han begav sig då dit och arrangerade ett nödprojekt som samlade in pengar och köpte in förnödenheter.
– När jordbävningen drabbade Ecuador var UNHCR och Röda Korset mycket snabbt på plats och gjorde ett enormt viktigt jobb. Sedan dess har jag drömt om att få arbeta för ett FN-organ men i en roll där jag kan använda min kompetens som tvärvetenskaplig ingenjör. Men drömmar har jag många av och så länge jag får göra något där jag känner att jag får bidra till att förbättra samhället är jag öppen för det mesta.
Vad har du för tips till studenter som också vill engagera sig i viktiga frågor under sin studietid?
– Testa dig fram. Hitta en fråga du brinner för och en grupp som arbetar med det. Om det inte finns en, skapa en. Det som är så härligt med studentlivet är att ingen kan något från början, ingen förväntar sig att du ska kunna något från början. Följ din magkänsla och du kommer lära dig på vägen!