Ångström verkstad 3D-printar visirhållare
2020-04-08

Foto/bild: Anneli Björkman
För att förhindra smittspridning av coronaviruset råder just nu stor efterfrågan på skyddsutrustning för vård- och omsorgspersonal. Några som velat bidra är Ångström verkstad där ingenjörerna börjat skriva ut hållare till skyddsvisir.
Det var i förra veckan som 3D-skrivaren uPrint Plus i Ångström verkstad hastigt programmerades om för ett nytt uppdrag: att skriva ut visirhållare för skyddsutrustning. Initiativtagaren Henrik Hermansson undervisar vanligtvis på högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik. Men med en verkstad tömd på ex-jobbare och tid över i distansschemat började han fundera på en prototyp för visir.
Hur kom det sig att du satte igång med det här?
– Jag tänkte att eftersom vi har en 3D-printer som inte används till så mycket just nu så kunde vi i alla fall prova och se ifall det funkade. Så vi testade en och det gick ju bra, säger Henrik Hermansson.
Ritningen till hållaren behövde han dock inte klura på; den hittade han snabbt tillgänglig genom licensverktyget Creative Commons på företaget 3DVerkstans hemsida. Att skriva ut en hållare tar drygt 70 minuter i Ångström verkstads skrivare så mer än ett tiotal hinns inte med per dag. Men ABS-plasten som används för utskrifterna kommer åtminstone inte bli en resursbrist då den finns i större mängd i verkstadens lager.
Den 3D-utskrivna hållaren kompletteras med ett skyddsvisir av overhead-plast. Men verkstadsingenjör Svante Andersson har redan tänkt ut ett alternativ.
– Jag tänker pröva med en folierad genomskinlig film, då blir det lite styvare och sen kan jag forma det bättre. Använder man sen skyddsvisiret tillsammans med ett ansiktsskydd över näsa och mun så har man åtminstone ett visst skydd, även om ansiktsskyddet inte har den högsta kvalitetsmärkningen, FFP3, säger Svante Andersson.
Vill utveckla en bättre prototyp
Hållaren skrivs ut i ABS-plast som tål sprit vilket inte alla plaster gör, påpekar Henrik Hermansson. Även overhead-plasten kan rengöras med sprit. Hela anordningen kan fästas med ett gummiband på baksidan av huvudet.
Ingenjörerna kommer dock försöka göra en förbättrad version av hållaren, om piggarna som visiret sätts på skulle gå sönder.
– Jag har en idé om att göra hål i själva fästet så man kan sätta fast OH-plasten med säkerhetsnålar, gem eller ståltråd. Det skulle då bli lättare att reparera fästet om det behövs med det material du råkar ha till hands, säger Henrik Hermansson.
Har ni fört några diskussioner med några om att hjälpa till med utrustning?
– Det närmsta jag har kommit är apotekspersonal. Där kommer det in folk, visserligen med munskydd, men som ställer sig bara några decimeter ifrån och hostar. Så den personalen har det inte lätt. Fast vi har inga konkreta överenskommelser med någon. Vi är ingenjörer så vi försöker bara hitta lösningar på de problem som uppstår, säger Svante Andersson.